© Joanna M. Foto

Lichaamsbeweging

Recente wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat lichaamsbeweging helpt om symptomen van depressieve en agststoornissen tegen te gaan.

Gezondheidsvoordelen bereik je vanaf 30 minuten matige fysieke activiteit op dagelijkse basis. Dit soort fysieke inspanning is al mogelijk door middel van gewone dagdagelijkse activiteiten zoals te voet naar het werk gaan, de trap nemen, tuinieren, dansen en verscheidene andere recreatieve sporten. De kans op succes bij dit soort matig intensieve fysieke activiteiten is groter dan wanneer je probeert om een intensief fysiek programma te volgen. Je bewegingsroutine moet aangepast worden aan je persoonlijke noden, voorkeuren en middelen. Het is een goed idee om een dagboek over je dagelijkse activiteiten bij te houden om zo je vooruitgang te controleren.

Bij regelmatige dagelijkse fysieke inspanningen, kan je een afname zien van het aantal symptomen van depressie of angst. Naast een boost voor jouw mentale gezondheid, kan fysieke inspanning ook een positieve invloed hebben op je lichamelijke gezondheid en na een tijdje zal je voelen dat je hierdoor meer energie krijgt. Matig intensieve fysieke actviteiten op regelmatige basis hebben ook een positief effect op je slaapgedrag, ze verhogen ook de kans op sociaal contact en geven structuur aan je dag. Dit alles kan helpen om je beter te voelen, zoals ook verder zal worden besproken.

Tips voor lichaamsbeweging:

  • Doe dingen die je leuk vindt, of het nu dansen is, tuinieren of gaan wandelen met een vriend
  • Regelmatige rustige lichaamsbeweging is beter dan onregelmatige intensieve fysieke inspanningen; probeer om van lichaamsbeweging een normaal onderdeel van je dagelijks leven te maken
  • Je moet geen lid zijn van een fitnessclub en je hebt geen duur materiaal nodig om actief te zijn.