© Joanna M. Foto

Hoe normaal zijn mijn gevoelens?

Ook al komt depressie vrij vaak voor, toch bestaan er nog veel misvattingen over.
Iemand kan het moeilijk hebben, maar dat betekent nog niet deze persoon depressief is.
Moeilijke omstandigheden lokken “psychische onrust” uit. Dit is een normale reactie op tegenspoed en verlies, en is onderdeel van het normale aanpassingsvermogen.

Wanneer mensen dit soort van individueel lijden of dergelijke onrust ervaren, hetzij mild hetzij ernstig van aard, kunnen zij bepaalde symptomen ervaren zoals slaap-, eet- of seksuele problemen, of zelfs hoofdpijn of een verhoogde bloeddruk.

Mentale onrust kan heel kort zijn en slechts enkele uren duren, maar kan ook veel ernstiger zijn en enkele weken of zelfs maanden duren; bijvoorbeeld in het geval van rouw om de dood van iemand die je dierbaar is of naar aanleiding van het beëindigen van een lange relatie.

Bij bepaalde ingrijpende levensgebeurtenissen, is de kans dat iemand een depressie ontwikkelt reëel.


Depressie is een medische aandoening die een invloed heeft op de manier waarop de hersenen je stemming regelen – het is een stemmingsstoornis. Depressie beïnvloedt gevoelens, gedachten en lichaamsfuncties. Depressieve gevoelens ervaren betekent ondermeer het ervaren van intense negatieve emoties en gevoelens, interesseverlies, vermoeidheid, gewichtsverlies of -toename, en verandering in slaapgewoonten, seksuele activiteit en eetgewoonten. Het brengt ook negatieve gedachten zoals pessimisme, een laag zelfbeeld, besluiteloosheid, suïcidale neigingen en andere typische symptomen met zich mee. Deze symptomen zullen ongewild een onaangenaam effect hebben op het leven van een mens en hebben een negatieve invloed op persoonlijk welbevinden, werk en relaties.

In dat geval, kan het belangrijk zijn om je huisarts te contacteren voor een diagnose en een behandeling.

Maar voor je deze stap zet, kan je eerst de zelftest doen in het kader ‘Depressie herkennen’ aan de linkerkant van deze pagina.