© Jorge Flores

Wat kan ik doen?

Als vriend of familielid kan je veel doen.Met de informatie die je hier vindt in het achterhoofd, kan je jouw familielid of vriend informeren over depressie. Je kan hem of haar deze website aanraden om meer informatie te verkrijgen.Je kan met je familielid of vriend meegaan naar de dokter en hem ondersteunen tijdens de behandeling.Je kan jouw familielid of vriend ondersteunen door te doen wat een familielid of vriend normaal doet: hem/haar gezelschap houden en aandachtig luisteren naar wat hij/zij zegt.

Dit staat je toe om 2 dingen te doen: 1) het lijden verlichten door hem/haar vrijuit te laten praten en het gevoel te geven dat er voor hem/haar gezorgd wordt, en 2) een duidelijker beeld krijgen van zijn/haar lijden en hoe hij/zij zich voelt. Zo kan je jouw huisdokter informeren.

Het kan ook helpen om de test te doen in de plaats van jouw vriend of familielid. Je vindt deze test in de box ‘Depressie herkennen’ aan de linkerkant van deze pagina.Je bevindt je in een unieke positie om te zien of er sprake is van zelfdodingsgedachten, psychose/waanvoorstellingen, en om te weten te komen wat jouw vriend/familielid vindt over zijn/haar behandeling.

Je komt meer te weten over depressie en de behandeling van depressie in de sectie ‘Voor allen’ op deze website:

Behandeling
van depressie