iFightDepression Self-Management Tool

Wat is de iFightDepression tool?


De iFightDepression tool is een begeleid zelfhulp-programma via internet voor mensen die lijden aan een milde of matige vorm van depressie. Deze werd ontwikkeld op basis van reeds bestaande informatie, aanbevelingen vanuit goede praktijken en na consensus tussen gebruikers en experten. De tool is gratis te gebruiken en is bedoeld om mensen de kans te geven om met de symptomen van hun depressie aan de slag te gaan en te werken aan hun herstel, met de hulp van een opgeleide huisarts of geestelijke gezondheidswerker. De tool is gebaseerd op de principes van cognitieve gedragstherapie (CGT). Het is bewezen dat dit soort therapie effectief werkt bij het behandelen van depressie.

De iFightDepression tool bestaat uit informatieve modules die focussen op het opdrijven van de dagelijkse lichaamsbeweging, het identificeren en bestrijden van ongezonde denkpatronen, het bewaken van je stemming, het aanleren van gezonde slaappatronen en het onderhouden van een gezonde levensstijl.

Bijgevoegde werkbladen en oefeningen moedigen de gebruikers van de tool aan om nieuwe vaardigheden te oefenen en vol te houden alsook om zelfcontrole te bevorderen. De tool is reeds beschikbaar in de volgende talen: Engels, Duits, Spaans, Ests, Nederlands, Hongaars en Bulgaars.

Ik denk dat ik aan een depressie lijd en ik ben geïnteresseerd in de iFightDepression tool. Kan ik starten?

Aangezien de iFightDepression tool een begeleid instrument is, worden personen zowel doorverwezen naar de tool als ondersteund door huisartsen of geestelijke gezondheidswerkers die een gestandaardiseerd professioneel trainingsprogramma hebben gevolgd. De iFightDepression tool en het daarbij horende trainingsprogramma werden ontwikkeld binnen het door de EU gefinancierde project PREDI-NU (Preventing Depression and Improving Awareness through Networking in the EU), dat eindigde op 31 augustus 2014. Vanaf die datum werd de iFightDepression tool onderhouden door de European Alliance Against Depression (EAAD). Er wordt in de komende maanden gewerkt aan een online-versie van het iFightDepression trainingsprogramma voor professionals die geïnteresseerd zijn in het ‘begeleiden’ van mensen die lijden aan een depressie bij het gebruiken van de tool.

Als je denkt dat je aan een depressie lijdt, ben je misschien geïnteresseerd in het gebruiken van de iFightdepression tool. We hopen dat je begrijpt dat het misschien niet mogelijk is om meteen persoonlijke gebruikersaccount te voorzien tijdens deze overgangsperiode. Ondertussen raden we je ten zeerste aan om contact op te nemen met jouw huisarts of een andere hulpverlener. Deze kan je zeker ondersteunen en dooverwijzen naar andere vormen van behandeling of ondersteunende diensten die voor jou geschikt zijn.

Extra informatie over zelfhulp-middelen die je kunnen helpen, vind je in een lijstje bovenaan links op het scherm. Je vindt ook heel wat handige informatie over ondersteunende diensten en hulplijnen in de ‘zoek hulp’-sectie.

Zoek hulp

Ik ben een huisarts / geestelijke gezondheidsprofessional en ik wil graag de iFightDepression tool gebruiken binnen mijn praktijk. Hoe kan ik hier toegang tot krijgen?

We zijn op dit moment bezig met de ontwikkeling van een online trainingsprogramma voor professionals voor het gebruik van de iFightDepression tool. Als u als professional geïnteresseerd bent in het gebruik van de tool in uw praktijk, stuur je best een mail naar contact@eaad.net. Op die manier kunnen we uw naam toevoegen aan onze mailinglijst en kan u op de hoogte gebracht worden wanneer het online trainingsprogramma voor professionals klaar is voor gebruik.

Voor geregistreerde gebruikers:

Als u reeds werd doorverwezen naar de iFightdepression tool door uw arts of psychiater en dus al een persoonlijk gebruikersaccount hebt, dan kan u hieronder inloggen:

Log hier in