Over depressie

Als je depressief bent, betekent dit vaak dat je jezelf ongelukkig voelt omdat iets je zorgen baart.

De meesten onder ons zijn soms wel eens ongelukkig, maar dit betekent niet automatisch dat ze een depressie hebben. Een depressie betekent ‘je ongelukkig voelen’, met dat verschil dat dit ongelukkig gevoel veel sterker is en veel langer duurt. Een depressie beïnvloedt jouw dagelijks functioneren en weerhoudt je om te genieten van de dingen die je voorheen interessant en aangenaam vond.

Een depressie is een geestelijk gezondheidsprobleem. Dit betekent dat een depressie een ziekte is. Zowel het hoofd als het lichaam worden getroffen door deze ziekte. Het is echter belangrijk om voor ogen te houden dat een depressie behandelbaar is.

Denk er eens over na: voel je jezelf anders de laatste tijd, somberder, angstiger? Werd je recent sterk door iets aangegrepen? Zo ja, misschien is jouw droevige stemming een gevolg van jouw situatie.

Ben je zodanig humeurig, maak je jezelf zoveel zorgen, ben je zodanig droevig dat je niet meer op een normale manier in het leven kan staan? Heb je dit gevoel al langer dan 2 weken? Zo ja, dan kan dit wijzen op een depressie.  Het beste wat je kunt doen is de test op deze website invullen en op zoek gaan naar professionele hulp.

Depressie komt heel vaak voor: het is zelfs één van de meest voorkomende geetselijke gezondheidsproblemen. 1 op 4 of 5 personen heeft ooit in zijn leven last van een depressie. Soms komt depressie voor zonder zichtbare aanleiding of reden. Wanneer er een duidelijk afgebakend probleem is, en mensen het probleem oplossen, of wanneer ze hun situatie aanvaarden, of steun vinden, is het mogelijk dat de depressieve symptomen verminderen, maar in de meeste gevallen verdwijnen ze niet zonder behandeling.Wanneer er sprake is van een depressie, vertonen mensen vaak depressieve tekenen, zonder zich hiervan bewust te zijn. Vaak beginnen ze pas te beseffen dat ze een probleem hebben wanneer hun toestand een negatief effect begint te hebben op het uitvoeren van dagelijkse bezigheden, of wanneer het probleem zodanig grote proporties aanneemt dat hun leven uitzichtloos begint te lijken.

Depressie is een ziekte

In tegenstelling tot het onbehaaglijk, verwarrende gevoel als reactie op bepaalde levensgebeurtenissen, komen psychische aandoeningen zoals depressie minder vaak voor, zowel met als zonder duidelijke oorzaak. Psychische aandoeningen kunnen ernstig zijn en lang duren, en kunnen een invloed hebben op de dagelijkse activiteit van een persoon. In dergelijke gevallen, heeft een persoon waarschijnlijk professionele hulp nodig. Het is belangrijk dat er een duidelijke en juiste medische diagnose wordt gesteld en dat specifieke interventies worden opgestart zoals medicatie en psychologische behandelingen.

Een depressie is een klinische term om een medische toestand te beschrijven, waarbij iemand zijn stemming wordt gecontroleerd door de hersenen. Een depressie is in feite een stemmingsstoornis. Lijden aan een depressie gaat gepaard met intense negatieve emoties en gevoelens; een verlies van interesse; vermoeidheid; verandering van slaapgewoonten, seksuele activiteit, gewicht en eetlust; negatieve ideeën zoals pessimisme, lage zelfdunk, onbeslistheid en zelfdodingsgedachten; en andere specifieke symptomen. Over het algemeen, zullen deze symptomen een ongewenst effect hebben op het leven van mensen, bijvoorbeeld op hun persoonlijk welbevinden, werk en relaties.