Gaan voor de beste behandeling

Jouw familielid/vriend voelt zich mogelijks onwel en is niet bereid om hulp of informatie te zoeken, en jij weet niet of hij/zij hulp nodig heeft. Om te zien of hij/zij hulp nodig heeft, vul je de zelftest op deze website in. Als het resultaat aangeeft dat behandeling nodig is, bekijk je best de pagina over “Behandeling van depressie” op de pagina “Voor allen”.

Wanneer een klinische diagnose of hulp nodig is, probeer je in de eerste plaats je vriend/familielid te overtuigen om een bezoek te brengen aan zijn/haar persoonlijke dokter. In de meeste gevallen is dit de huisarts.

Ofwel bepaalt de huisarts dat de diagnose ‘depressie’ niet van toepassing is, ofwel bevestigt de huisarts dat de persoon depressief is of lijdt aan een andere psychische stoornis.
Indien de huisarts medicatie voorschrijft, zorg er dan voor dat de instructies van de huisarts duidelijk beschreven zijn zodat de patiënt, zijn familie of mantelzorgers de behandeling goed kunnen opvolgen. Dit is heel belangrijk wil men de beste resultaten behalen.

Het kan ook zijn dat je huisarts zich niet op zijn gemak voelt bij het stellen van een diagnose of bij de behandeling van psychische problemen. In dat geval zal je huisarts jou doorverwijzen naar een geestelijke gezondheidsexpert. Als jouw huisarts dit niet doet, vraag je hem best om dit te doen of vraag je hem waarom hij denkt dat dit niet nodig is.

Indien bij jouw familielid/vriend reeds een depressie werd vastgesteld en hij/zij de voorgeschreven medicatie neemt, dan nog kan het zijn dat de huisarts jouw familielid/vriend doorverwijst naar een psychotherapeut, meestal een klinische psycholoog, zodat hij/zij in psychotherapie kan gaan.
Als de dokter niet zeker is of hij medicatie moet voorschrijven, zal hij/zij jouw familielid/vriend doorverwijzen naar een psychiater.

Als jouw familielid/vriend zich te slecht voelt om naar de dokter te gaan, is het belangrijk dat een familielid bij de huisarts terecht kan om te bespreken welke behandeling de beste optie is.

Wil je meer weten over de behandeling van depressie? Neem dan een kijkje in onze sectie over ‘behandeling van depressie’.

Behandeling
van depressie