© Jake Barford

Depressie is een ziekte die behandelbaar is

Een behandeling krijgen, is voor de meeste adolescenten met een depressie helpend, aangezien een depressie meestal erger wordt als ze niet behandeld wordt.Er bestaan heel wat effectieve behandelingen om mensen met een depressie te helpen. Er zijn ook heel wat effectieve strategieën die men kan aanleren om te leren omgaan en leven met de ziekte. Er zijn ook heel wat gezondheidswerkers en -diensten die informatie, ondersteuning en de gepaste, gespecialiseerde behandeling kunnen bieden. 80-90% van de mensen die in behandeling gaat, voelt zich binnen de 3 tot 8 weken beter.

Niettemin, zal 70% van de mensen die aan een depressie lijdt niet de gepaste behandeling zoeken of krijgen, en dit om verschillende redenen. Veel mensen zoeken geen hulp omdat ze vaak niet beseffen dat ze ziek zijn en de signalen en symptomen van depressie niet herkennen. Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen een behandeling vermijden is stigma.Stigma beïnvloedt het idee en de overtuiging die mensen hebben over depressie: sommige mensen geloven dat depressie niets meer is dan persoonlijke zwakte. Dit is een grote vergissing, want net zoals bij andere medische aandoeningen (zoals suikerziekte, artritis of hypertensie), is klinische depressie een ziekte die behandeld moet worden door een gezondheids- of geestelijke gezondheidswerker.

Het is belangrijk om te weten welke verschillende types van behandelingen er bestaan en hoe je hier toegang tot krijgt.Je leert hierover meer in de sectie “Behandeling voor depressie” op de pagina “Voor iedereen”:

Behandeling van depressie