Wat kan een apotheker doen?

Afhankelijk van de situatie van de patiënt, kan een apotheker ervoor zorgen dat deze gemakkelijk gepaste zorg vindt. Als een patiënt jou benadert vooraleer er een klinische diagnose werd gesteld, kan je proberen om meer te weten te komen over de huidige situatie van de patiënt om zo een eerste indruk te krijgen van de depressieve symptomen die hij/zij ervaart. Indien nodig, kan je de patiënt aanraden om een afspraak te maken bij een huisarts of psychiater voor een klinisch onderzoek.

Als apotheker ben je niet rechtstreeks betrokken bij de behandeling van depressie, maar je kunt wel tijd vrijmaken om te praten met de patiënt en om eventuele vragen die hij/zij heeft te beantwoorden. Dit zal de patiënt waarschijnlijk aanmoedigen om op zoek te gaan naar of verder te gaan met de gepaste behandeling.

Mensen zullen vooral jouw mening en raad vragen over farmacotherapie. Vaak hebben mensen een fout idee van medicatie. Ze zijn vaak bang voor bijwerkingen, ze denken dat antidepressiva hun persoonlijkheid zal veranderen of ze vrezen dat ze afhankelijk zullen worden van antidepressiva. Dit zijn allemaal mythes die jij als apotheker kan helpen te ontkrachten. Daarnaast denken mensen vaak dat benzodiazepines minder bijwerkingen hebben en minder risico’s met zich meebrengen dan in werkelijkheid het geval is. Jij kunt mensen bewust maken van de bijwerkingen en risico’s van benzodiazepines.