© Joanna M. Foto

Denk ook aan je eigen gezondheid

De diagnose van depressie kan een gevoel van opluchting of bezorgdheid met zich meebrengen, en familie en vrienden die steun geven kunnen een belangrijke rol spelen in het herstelproces. Als jouw vriend of familielid een depressie heeft, is het belangrijk om ook aan je eigen gezondheid te denken. Het ondersteunen van of zorgen voor een depressief iemand kan een echte uitdaging zijn, dus het is belangrijk dat je de nodige stappen onderneemt om je eigen gezondheid niet in gevaar te brengen.

Ook al betekent het ondersteunen van een depressief iemand, dat je waarschijnlijk minder tijd voor jezelf zal hebben, toch is het belangrijk dat je niet al je activiteiten en hobby’s opgeeft. Deze zijn namelijk heel belangrijk voor je eigen gezondheid en sociale leven. Jouw huisarts kan helpen om de bezorgdheid die je hebt voor je naaste te verlichten en om zelf toegang te krijgen tot ondersteunend advies als je denkt dat dit je kan helpen. Ga op zoek naar ondersteuningsgroepen voor depressie, omdat sommige aparte praatgroepen hebben voor familieleden en vrienden. Deze groepen kunnen een veilige haven zijn waar je kan praten over jouw bezorgdheden en steun krijgt van mensen die zich in een gelijkaardige situatie bevinden.

Soms komen familieleden in contact met dezelfde risicofactoren of maken ze hetzelfde mee. Dit  kan verklaren waarom familieleden van depressieve mensen, zelf vatbaarder zijn voor depressie. Na het lezen over de signalen en symptomen van depressie, denk je misschien dat je zelf lijdt aan een depressie. Als dit het geval is, zou het goed zijn mocht je hier de zelftest doen en mocht je gaan praten met je huisarts.

Het zou kunnen dat je voldoet aan de criteria van depressie, ook al heb je zelf een heel ander profiel als je familielid of vriend.